Yaşam

Demir ve Alet Kullanılmadan Yapılan Machu Picchu’nun Gerçek Bir Mühendislik Harikası Olduğunu Kanıtlayan 8 Gerçek

Günümüzde Amerika kıtasındaki ülkelerin kültürel yapısı genel olarak İspanyollar ve İngilizler başta olmak üzere birçok farklı işgalci uygarlığın karışımından oluşmuştur. Ama burada daha önce medeniyetler vardı ve kültürleri gerçekten eşsizdi. Bu eşsiz uygarlıklardan biri olan İnkalar,Machu Picchu antik kentini yüzlerce yıl önce inşa ettiler.

Machu Picchu antik kentinin hayatta kalması tamamen şans çünkü İspanyollar bulduklarını yok ettiler ama bulamadılar. Deniz seviyesinden binlerce metre yüksekte inşa edilen bu yapı, sadece mimarisiyle değil, bölgede yaşamış İnkalar hakkında da bilgi veriyor. Machu Picchu antik kentine yakından bakalım.Şimdi ve hakkında farklı bilgileri görelim.

Machu Picchu antik kenti hakkında bilgiler:

  • Machu Picchu’yu ararsanız, onu bulmak biraz problem.
  • Machu Picchu yapılırken ne demir bir alet ne de başka bir alet kullanılmadı.
  • Yapı, devasa bir saat ve takvim olarak tasarlanmış olabilir.
  • Bölgedeki her yol Machu Picchu’ya çıkıyor.
  • Machu Picchu ilk keşfedildiğinde sadece kadınlar için bir şehir olduğu düşünülüyordu.
  • En büyük depremler bile burayı yok edemez.
  • Machu Picchu dünyanın iki değerli listesinde yer alıyor.
  • İnkaların burayı neden terk ettikleri bilinmiyor.

Machu Picchu’yu ararsanız, bulmak biraz zor:

Elbette Machu Picchu’nun yazarının bir harita uygulaması bulabilirsiniz, bu farklı ama yüzlerce yıl öncesini düşünün. Yaklaşık olarak 1400’lü yıllarda İnka hükümdarı Pachacutec Yupanqui tarafından yaptırılan Machu Picchu, 1500’lerde kıtaya gelen İspanyol işgalcilerin görmediği kadar dağların ortasında kalmış bir bölgeydi. Bilinmemesinin bir diğer nedeni de deniz seviyesinden yaklaşık 2500 metre yükseklikte olmasıdır. Machu Picchu’ya gittiğinizde rakım değişikliği olduğu için farklı hastalıkları olanların gitmeden önce doktorlarına danışmaları tavsiye edilir.

Machu Picchu yapılırken ne demir bir alet ne de farklı bir alet kullanılmadı:

Machu Picchu’nun yapımında kullanılan bazı taşların ağırlığı 50 tona kadar çıkabilmektedir. bu inanılmaz çünkü İnka kültüründe demir aletler veya tekerlekli araçlar kullanılmıyordu. Bunun anlamı, o devasa taşların insanlar tarafından elle itilerek buraya getirilmesidir. Farklı olan taşların parçalarıdır. Taşlar demir bir aletle kullanılmasa da o kadar hassas bir biçimde kesilmişler ki, tıpkı bir lego gibi birbirine mükemmel şekilde oturuyorlar. Machu Picchu yapısının günümüze kadar gelebilmesinin sebebinin Sillar adı verilen bir yapım tekniği olduğu düşünülüyor.

Yapı, devasa bir saat ve takvim olarak tasarlanabilir:

Machu Picchu neden inşa edildi sorusunun birçok farklı cevabı var. Tabii ki burası öncelikle bir tapınak ama aynı zamanda bir gözlemevi. Güneş Tapınağı, Intihuatana ve Üç Pencere Tapınağı olarak bilinen yapılar, şehir merkezinde yer almaktadır. Bunlar arasında en dikkat çekici olanı, Intihuatana adı verilen ve üzerine özel bir işlem yapılmış bir kayadır. Bu kaya, etrafına farklı bir güç yayar.

Manyetik alan oluşturduğu düşünülen bu kayaç, doğal bir saat ve takvim işlevi görenSakinlere günün, ayın veya yılın hangi saatinde olduklarını gösterir. Çevresindeki yüksek dağların da bu etkiyi güçlendirdiği düşünülmektedir.

Bölgedeki tüm yollar Machu Picchu’ya çıkıyor:

Gizlendi mi diye sorarsanız, bilmeyenlere kapalıdır. Aslında Machu Picchu, İnka uygarlığının şehirleşmesinin tamamı değil, yalnızca bir parçasıydı. Bölgede yapılan incelemelerde İnkaların 40 bin kilometreden fazla yol, köprü ve patika yaptıkları görüldü. Tüm şehirler, Güney Amerika’daki en kapsamlı ulaşım sistemi ile birbirine bağlandı. Bu sistemin temel direklerinden biri olan Machu Picchu, 150’den fazla binadan oluşuyor. Binlerce metre yüksekliğindeki bu şehre ulaşmak için 200 farklı merdiven yolu var ve bunların bir kısmında 3.000’e yakın basamak var. Turistler hala bu yolu kullanarak şehre gidiyor.

Machu Picchu ilk keşfedildiğinde sadece kadınlara özel bir şehir olduğu düşünülüyordu:

Machu Picchu antik kenti ilk olarak 1911 yılında Amerikalı kaşif Hiram Bingham tarafından keşfedilmiştir. Kazılarda çanak çömlek, çanak çömlek ve takı kalıntıları bulundu. Daha farklı olan ne Bulunan iskeletlerin neredeyse tamamı kadındı. Buluntulara göre buranın kendilerini İnka hahamlarına adayan Güneş Bakireleri’nin sığınağı olduğu sonucuna varılmıştır. Sonraki yıllarda yapılan araştırmalarda çok sayıda erkek iskeleti ve başka buluntular ortaya çıkınca bu amaçtan vazgeçilmiştir.

En büyük sarsıntılar bile burayı yıkamaz:

Machu Picchu’nun bulunduğu ülke olan Peru’nun bir depremler diyarı olduğunu maalesef yaşanan birçok olaydan dolayı biliyoruz. Modern teknolojiyle yapılmış binalar bile yıkılırken buranın yüzlerce yıldır nasıl ayakta kaldığını düşünmeden edemiyor insan. İnkalar bunun bir sarsıntı bölgesi olduğuna inanıyorlardı ve hatta Machu Picchu iki fay hattı arasına kurulmuştu. biliyorlardı. İşte tam da bu yüzden o harika taş kesme tekniğini kullanmışlar ve taşları lego gibi birbirine geçirmişler. Pencere ve kapı boşluklarının normalden daha eğimli hale getirilmesinin sebebi depreme dayanıklılığı arttırmaktır.

Machu Picchu dünyanın iki değerli listesinde yer alıyor:

1911 yılında keşfedilmesinden sonra tüm dünyanın gözü Machu Picchu’ya çevrilmiş ve yapılan her çalışma büyük bir heyecanla karşılanmıştır. 1983 yılında Machu Picchu, UNESCO tarafından Dünya Mirası Listesi’ne alındı. 2007 yılında New7Wonder isimli bir vakfın yaptığı oylama sonucunda Machu Picchu; Tac Mahal, Petra Antik Kenti, Çin Seddi, Kurtarıcı İsa Heykeli, Chichén Itzá Piramidi, Kolezyum Dünyanın Yeni Yedi Mükemmelliği seçildi.

İnkaların burayı neden terk ettikleri bilinmiyor:

Machu Picchu antik kenti sadece rasathane olarak değil, rasathane olarak da kullanılıyor. Aynı zamanda tarım alanı, kale ve hac merkezi olarak da kullanılmıştır. Ancak daha sonra çevredeki birkaç yerel çiftçi dışında terk edilmiş ve unutulmuştur. Tarihçiler buranın neden terk edildiğini tam olarak bilmiyorlar.

İspanyol yerleşimciler geldikten sonra İnkalar yok edildiğinden, Machu Picchu’nun terk edilmesi bu sürecin bir parçası olabilir. Ancak Buranın 1535 yılında inşaatları bile tamamlanmadan terk edildiği sanılmaktadır. Yani şimdi medeniyet tamamen yok olmadı. Diğer ve daha olası bir iddiaya göre İspanyollar tarafından bölgeye bulaşan çiçek hastalığı nedeniyle yerli halk birer birer ölmeye başlayınca burası da birkaç kuşak içinde eskimiş ve unutulmuş.

Yüzlerce yıl önce inşa edilmiş olmasına rağmen, bugün hala tüm görkemiyle ayaktadır. Machu Picchu antik kenti hakkında bir kısmını ilk kez duyduğunuz farklı bilgilerden bahsettik.Keşke İnkalar bir günlük bıraksa buranın neden yapıldığını ve neden terk edildiğini daha iyi bilsek.

Kaynaklar:WWF, Intrepid Travel, Machu Travel Peru, Papis Treks

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu