Sağlık

Ömür Boyu Öğünler: Hangi Yaşta Ne Yenir?

Yemek yemek 7’den 70’e herkes için hayati önem taşır. Yeni yürümeye başlayan çocuklardan 30’lu yaşların başlarına kadar vücudunuzun ihtiyaç duyduğu besinler hayatınız boyunca değişir. Hormonların değişir, yaşam tarzın değişir… Elbette herkesin metabolizması farklıdır. Bu nedenle okuyacağınız listenin sadece bir genelleme olduğunu hatırlatmak isteriz. Uzmanlar, çeşitli yaşam döngülerinde öncelik vermek isteyebileceğiniz yiyecek türleri konusunda hemfikirdir. Bakalım hangi yaşta neler yemeliyiz birlikte…

Dikkat! Bu bir beslenme tavsiyesi değildir. Lütfen uygulamadan önce doktorunuza danışınız.

Kaynak:https://www.theguardian.com/lifeandst…

1. 0-2 yıl

Ne yemeli:Yapraklı yeşillikler, yumurtalar ve tam yağlı süt ürünleri

Ebeveynlere, çocukları yaklaşık altı aylıkken ek desteğe başlamaları tavsiye edilir. Bunun nedeni anne sütünde yeterli demir olmamasıdır. Yumurtalar, düzgün bir şekilde büyüdükten sonra bu yaşlarda tüketilmesi uygun besinlerdir. Ancak çiğ olarak yenmemesine özen gösterilmelidir. Püresi kolay olan ıspanak ve brokoli gibi demir açısından zengin sebzeler de eklenebilir.

Doktor Rachel Ward tam yağlı süt kullanılmasını önerir;

Bunun için çok çaba harcıyorlar ve buna ihtiyaçları olacak. Çocuklarınızı ilk fırsatta çeşitli yiyeceklerle tanıştırmanızı tavsiye ederim. İlk denediklerinde meyve ve sebzeleri sevmeyeceklerini biliyoruz ama vazgeçmemelisiniz çünkü bu dengeli beslenmenin yapı taşıdır.”

2. Çocuklar

Ne yemeli:Tohumlar, yağsız süt

Bu döngü kemik gelişimi için gerçekten değerlidir. Bu nedenle çocukların kalsiyum yönünden zengin besinler tüketmesini sağlamak gerekir. Süt artefaktları da kalsiyum açısından kesilir.

Demir alımı elbette değerli olmaya devam ediyor. Zerzevat her yaş grubunda değerli bir rol oynar. Kalsiyum açısından güçlü olan diğer alternatifler ise tohumlardır. Ayçiçeği, chia, haşhaş ve susam tüketmek sağlıklı büyümeye yardımcı olur.

3. Gençler ve genç yetişkinler

Ne yemeli:Baklagiller, et, kuru meyveler

Bu dönemlerde hormonlar aktif olduğu için dengeli beslenmek çok değerlidir. Bu, çeşitli ve zengin bir diyetle olur. Vitamin ve protein yönünden güçlü besinler ön planda olmalıdır. Meyve ve sebzeler, yağsız et ve baklagiller demir içeriği yüksek ürünlerle desteklenmelidir. Özellikle adet döngüsünü ilk kez yaşayan kızlar için önemli bir rol oynar. Yumurta, ıspanak ve kuru meyveler de yeterli magnezyum kaynaklarıdır.

4. 20’ler

Ne yemeli:B vitaminleri açısından zengin besinler

Hayatınızın bu aşamasında dinç bir vücudunuz var ve kendinizi biraz yenilmez hissedebilirsiniz. Ama yine de vücudunuza neyin girdiği önemlidir. 20’li yaşlarımızda bazı yaşam tarzı değişiklikleri olur. Alkol, kafein, gerilim veya üçü birden olabilir. B12 eksiklikleri, özellikle kendinizi diyetlere aç bıraktıysanız, bunlarla başlar.

B vitamini yönünden zengin besinler; et, balık, süt ürünleri ve yumurta gibi hayvansal ürünler. Et yemiyorsanız, yemeğinize B12 eklemek için besin mayasını kullanabilir veya yeşil yapraklı sebzelere ağırlık verebilirsiniz.

5. 30’lar

Ne yemeli: Tahıllar

Arpa, yulaf ve kahverengi pirinç gibi yiyeceklerin 30’lu yaşlardaki insanlar için bir takım faydaları vardır. Birincisi, doğurganlık bu yaş civarında gündemde olabilir. Bu nedenle hamile kalmaya çalışan kadınların tüketmesinde fayda vardır. Koyu yapraklı yeşillikler ve kepekli tahıllar da hamilelik sırasında faydalı olan iyi folat kaynakları arasındadır.

Erkekler de doğru miktarda B vitamini aldıklarından emin olmalıdır. Yine tam tahıllar yeterli bir kaynaktır ve sizi daha uzun süre tok tutar. Bu da, sağlıklı bir kilo formunun korunmasına yardımcı olabilir. Birçok insan için bağırsak sağlığı 30’lu yaşlarında daha önemli hale gelir. Bunun için yüksek lifli gıdalara, tam tahıllara ağırlık vermek isteyebilirsiniz.

6. 40’lar

Ne yemeli:aralıklı oruç

Yaşlanma süreçlerinden geçerken cildimizi ve vücudumuzu korumak için artık antioksidanlara ihtiyacımız var. Antioksidanlar, vücuttaki serbest radikaller adı verilen kararsız atomları nötralize etmeye yardımcı olur. Gerginliğin neden olduğu hasarın onarılmasına da yardımcı olur. Antioksidanları parlak renkli meyve ve sebzelerde bulabilirsiniz. Takviye olarak almak veya cildinize uygulamak yerine gıda olarak tüketmeniz daha hızlı sonuç verir.

Otofaji görüşüne göre, vücudunuzu uzun süre besinlerden mahrum bırakırsanız, vücudunuz alternatif güç kaynakları bulmak zorunda kalır. Bu nedenle, hasarlı hücrelerin güç için yakılması gerekir. Aralıklı oruç bu nedenle metabolik sağlık için faydalıdır.

7. 50’ler

Ne yemeli:Daha fazla zeytinyağı, daha az tereyağı

50’li yaşlarımıza geldiğimizde, diyabet ve kalp hastalıklarını önlemenin yanı sıra kilo yönetimine odaklanmak faydalı olabilir. Ama bu ne anlama geliyor? Yediğimiz yiyeceklerde farklı yağ türleri vardır ve doymuş yağlar yüksek kolesterol ile temas eder. Birçok hayvansal gıda; tereyağı, et veya peynir gibi. Bunun yerine yaygın ve kolay erişilebilir bir doymamış bitkisel yağ olan zeytinyağı kullanılabilir.

8. 60’lar

Ne yemeli:bol protein

Protein, insanların daha uzun süre tok hissetmesi ve bu sayede daha az kalori tüketmesi açısından keyifli bir besindir. Bununla birlikte, kas erimesi olan sarkopeni ile mücadelede proteinin 65 yaş üstü bireyler için faydalı olabileceği de kanıtlanmıştır. Belli bir yaştan sonra daha az karbonhidrat ve daha çok protein tüketilmesi önerilir.

9. 70’ler ve sonrası

Ne yemeli:Tamamen kararlı bir plaka

Bu yaş civarında, insanların yeme alışkanlıklarının değiştiğini görme eğilimindeyiz. Özellikle insanlar emekli olduğunda ve daha az aktif olabildiklerinde iştah azalır. Bu nedenle, fazla yemek yemiyorsanız, yemeklerinizin ihtiyacınız olan tüm besinleri içerdiğinden emin olmalısınız. Hareket etmekte zorlanabilirsiniz. Bu nedenle vitamin alımına dikkat etmelisiniz.

Bonus: Her yaş için değerli olan besinler

Bu sorunun cevabına çok şaşıracağınızı düşünmüyoruz.

Evet, bol meyve, sebze, omega-3 ve kalsiyum

Günde en az 2 öğün sebze tüketmek hoş bir hedef gibi görünüyor. Örneğin nohut hem protein hem de sebze içerir. Tatlı patates ise bir karbonhidrattır ve tıpkı bir sebze gibidir. Bu nedenle farklı özelliklere sahip meyve ve sebzeleri bol bol tüketmeliyiz. Omega-3 tüketimi aynı zamanda kalbinizin sağlıklı kalmasına da yardımcı olur.

Kalsiyumun büyüyen çocuklar için çok değerli olduğunu biliyoruz.

Ama aynı zamanda 30’dan itibaren bizim de bir ihtiyacımız var. 30 yaşından sonra her gün beslenmemizde yeterli kalsiyum almadığımızda vücudumuz kalsiyumu kemiklerimizden süzerek alır. 60 yaşına geldiğimizde kemiklerimizdeki kalsiyumun çoğu gitmiş olacak. Bu nedenle osteoporozun önlenmesinde rolü büyüktür.

Peki beslenmenizde en çok neye dikkat ediyorsunuz?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu