Sağlık

Çocuklara ölüm nasıl anlatılmalı?

11 ili etkileyen Kahramanmaraş merkezli deprem çok sayıda çocuk ve gencin yakınlarını kaybetmesine neden oldu. 0-2 yaş grubundaki çocukların ölümü anlayamadıklarını belirten uzmanlar, 2 ve 5 yaş grubundaki çocukların ölümü geri dönüşü olmayan bir kavram olarak anlayamadıklarını söylüyor. Okul çağındaki çocukların ölümün ne demek olduğunu bildiklerini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, ergenlerin ölüm karşısında daha depresif, içe dönük, umutsuz ve kendini suçlayıcı olabildiğine dikkat çekiyor.

Aydoğdu, 0-2 yaş grubundaki çocukların temel bakımlarını yaparak rutinlerine devam etmelerini, ergenlere ‘Artık büyüdün, dik dur’ gibi sözlerden kaçınmalarını tavsiye ediyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzmanı Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, yakınını kaybeden çocuk ve ergenlerin ölüme yükledikleri anlam ve ölümün nasıl konuşulacağı konusunda açıklamalarda bulundu.

Çocuklar yetişkinlerden daha fazla mücadele ediyor

Bu zor günlerde çocukların ölümle baş etmesinin zor olduğunu belirten Uzman Klinik Seda Aydoğdu, “Özellikle okul öncesi 0 ve 2 yaş gruplarında bu yaş grubundaki çocuklarımızın rutinlerini sürdürmeleri, temel bakımlarını sağlamaları, sakinleştirici ninniler ve oyuncaklar kullanın, çünkü çocuklarımız ölümün adını koyamazlar. olmak çok önemlidir.”

Ölümü farklı yorumluyorlar.

Uzman Klinik Psikolog Seda Aydoğdu, 2 ve 5 yaş grubundaki çocukların ölümün geri dönüşü olmayan bir kavram olduğunu anlayamadıklarını belirtti. Bu bağlamda çocuklarımıza kayıplarımızı bir daha asla göremeyeceğimizi ancak onları her zaman seveceğimizi ve mutlu anılarımızı nasıl hatırlayacağımızı anlatmamız gerekiyor.”

Ergenler depresif durumlar sergileyebilir

Okul çağındaki çocukların ölümün geri dönülmez bir kavram olduğunu bildiklerini kaydeden Aydoğdu, “Bu bağlamda onların duygu ve düşüncelerini ifade etmelerinin önünün açılması çok önemli. Ergenlerimiz ise ölümün kesinlikle geri dönüşü olmayan bir kavram olduğunu bilirler ama daha karamsar, daha umutsuz, daha içe dönük, daha depresif ve kendini suçlayıcı hale gelebilirler. Bu bağlamda özellikle onlarla konuşurken ‘sabırlı ol, artık büyüdün’ gibi sözlerden kaçınmaya büyük özen gösterilmelidir.

 

Kaynak: (BYZHA) – Beyaz Haber Ajansı

konyaaltihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu